12 Mayıs 2023 Cuma günü, 14 Mayıs 1839 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de açılan ilk eczacılık sınıfı ile ülkemizde eczacılığın akademik bir mesleğe dönüşmesinin 184’üncü yılında “14 Mayıs Eczacılık Günü” kutlamaları, Cumhuriyet alanı Atatürk Anıtı önüne çelenk bırakılmasıyla başlandı.
25. Bölge Mersin Eczacı Odası ve Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi ortaklığında düzenlenen 14 Mayıs Eczacılık Günü Etkinlikleri törenine Yenişehir Belediye Başkanı Ecz. Abdullah Özyiğit, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Eczacılık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Necmiye Canacankatan, 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, Güney Ecza Kooperatifi Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ecz. Göksel Dönmez, Veterinerler Odası Başkanı Bektaş Şenay, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. İbrahim Akça, akademik ve idari personelimiz, eczacılar ve Eczacılık Fakültesi öğrencilerimiz katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı.
Törende konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Ecz. Abdullah Özyiğit “Depremde yaşamını kaybeden tüm meslektaşlarım ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Deprem bölgesinde, bu meslek grubunun bir ferdi olarak çok gururlandıran işler oldu. Bütün sivil toplum kuruluşlarının ya da bilim insanlarının örnek olarak gösterdiği bir çalışmayı Türk Eczacı Birliği, Eczacı Odası ve Eczacı Kooperatiflerimizin yürüttüğü o süreçte ortaklaştık.” dedi.
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk konuşmasında 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutladı ve yeni nesillerin yetiştirilmesinde eğitim kalitesinin önemli olduğundan bahsederek Üniversitemiz Eczacılık Fakültesinin akreditasyonundan duyduğu sevinci dile getirdi.
Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmiye Canacankatan ise “Ülkemizde yaşanan deprem, sağlık hizmetinin önemli bir parçası olduğumuz eczacılık mesleğinin değerini ve önemini bir kez daha vurgulamıştır. Türk Eczacıları Birliği, Bölge Eczacı Odaları ve Ecza Kooperatifleri deprem bölgesinde önemli hizmetler sunmuş, eczacılar büyük bir özveri ile deprem bölgesinde görev almıştır. Tüm meslektaşlarımın göstermiş olduğu bu hizmet her türlü takdirin önündedir. Bu süreç göstermiştir ki Eczacılık Fakültelerinde, olası bir afet yönetimini başarılı şekilde sürdürebilecek eczacılar yetiştirmeliyiz. Bu bağlamda öğrencilerimize akademik eğitim vermenin yanı sıra mezun olduktan sonra da sağlık mensupları ve kuruşları ile olası bir afette deontolojik bir dayanışma içinde olma ilkesini kazandırmalıyız.” ifadelerini kullandı.
"Eczacılık; Bir Bilim, Etken Maddeyi İlaca Dönüştüren Bir Sanat, Sağlığı Sürdüren Bir Kültürdür.”
Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi’nin üniversite-sanayi iş birliğine önem vermekte olduğunu ve bu kapsamda da Üniversitemiz ve Abdi İbrahim İlaç Firması arasında iş birliği protokolü bulunduğunu belirten Prof. Dr. Canacankatan, dış paydaşlar ile birçok etkinlik, sosyal proje ve çalışmayı birlikte sürdürdüklerini ve akredite olduklarını bildirdi. Prof. Dr. Necmiye Canacankatan konuşmasının sonunda “Eczacılık bir bilim, etken maddeyi ilaca dönüştüren bir sanat, sağlığı sürdüren bir kültürdür.” dedi ve Eczacı meslektaşlarının, Eczacılık Fakültelerinde eğitim veren öğretim elemanlarının ve öğrencilerin 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutladı.
25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır da “6 Şubat’ta asrın felaketi olarak meydana gelen deprem ile ülke ve vatandaşlar olarak derinden sarsıldık. Yaşadığımız depremde 44 meslektaşımızı, 21 eczacılık fakültesi öğrencimizi, yakın çalışma arkadaşlarımız eczane teknisyenlerinin de aralarında olduğu, resmi rakamlara göre 51 bin canımızı yitirdik. Buradan bir kez daha meslektaşlarımıza, eczacılık fakültesi öğrencilerimize, eczane teknisyenlerimize ve yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Güney Ecza Kooperatifi Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ecz. Göksel Dönmez de, yaşanan deprem felaketi ile ilgili üzüntülerini dile getirerek, bu sürecin yönetilmesinde eczacıların sağladığı katkılardan bahsetti.
Etkinlik, Eğitmen Marziye İlhan’ın “Kişisel Kalite ve Profesyonellik” adlı sunumu ile devam etti.
Sunumun ardından Eczacılık mesleğinin 25. ve 50. yılını tamamlayan eczacılara, sahra eczanelerinde gönüllü olarak halk sağlığı hizmeti veren eczacılarımıza, öğrencilerimize ve teknisyenlerimize plaket takdim edildi. Eczacılık Fakültemizde akademik başarı kaydeden öğretim üyelerine, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan öğrencilere de başarı belgeleri verildi.
Tören, Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi “İşletmede Mesleki Eğitim” stajına katkıda bulunan Eczacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü