Fakültemiz ve Astrazeneca Ortaklığında Düzenlenen ‘’ Kalp Yetersizliği Tanısında Yapay Zeka ile Dijital Dönüşüm Projesi ‘’ Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

slide background

Meü

slide background

Meü

slide background

Meü

slide background

Meü

slide background

Meü

slide background

Meü

slide background

Meü



Fakültemiz AstraZeneca’nın da desteğiyle, yapay zekâ teknolojisinin kalp yetersizliğinin erken tanısında kullanılacağı yenilikçi bir tanı protokolünü başlatıyor. Buna göre, 2021 yılında herhangi bir nedenle Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvuran 45 yaş üzerindeki hastalara ait 20 binin üzerinde röntgen sonucu hastalara ilişkin kişisel bilgilerden arındırılmış olarak gönderileceği yapay zekâ tabanlı bir platformda analiz edilecek. Analizler sonucunda kalp yetersizliği açısından şüpheli röntgen sonuçları Üniversitemiz tarafından tespit edilecek. Elde edilecek veriler kalp yetersizliği tanı kriterleri çerçevesinde Fakültemiz Kardiyoloji Bölümü tarafından değerlendirilecek ve daha ileri tetkiklerin gerekli görüldüğü hastalar kesin tanı için hastaneye çağırılacak.

Bu kapsamda hazırlanan projenin tanıtım toplantısı, 8 Nisan Perşembe günü Üniversitemiz Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Kaya, Üniversitemiz Genel Sekreteri İsa Değirmenci, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Özcan Örsçelik, Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelik ve AstraZeneca Medikal Direktörü Dr. Oğuz Yılmazer katıldı.

AstraZeneca Orta Doğu ve Afrika’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Pelin İncesu, AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Orta Doğu ve Afrika Medikal Direktörü Viraj Rajadhyaksha ise düzenlenen tanıtım toplantısına çevrimiçi olarak katılım sağladı.

Tanıtım toplantısının açılış konuşmalarını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı; ilk olarak Üniversitemizin kuruluşu, günümüzdeki mevcut şartları ve Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen projelerle kazanılan ödüller hakkında katılımcıları bilgilendirdi.   

Üniversitemizin Mersin’e ve ülkemize büyük katkılar sunan bir noktaya geldiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı; ‘’Sadece yayın ve atıf sayılarına bağlı kalmayıp, projeyi de önceleyerek, bu noktada ülkede lokomotif olma çabamız oldu. Bu şekilde Üniversitemizin gerçek sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştık. Yakın zamanda gerçekleşen Şehir Ödülleri’nde Üniversitemiz 2 ödül ile aldı. En iyi turizm projesi ve şehre en fazla katkı veren üniversite ödülünü aldık. Bu projelerle şehrimizin altyapısına, kendisine büyük katkılar sunan projeler.’’ dedi.

Multidisipliner bir bakış açısıyla büyük atılımlar gerçekleştirdiklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı; ‘’Hastanemizde, rutin hizmetinin dışında 4 farklı fakülteden 18 hocamızı bir araya getirerek bir kanser araştırma topluluğu kurduk. Fen-Edebiyat, Eczacılık, Tıp ve Mühendislik Fakültelerimiz bu topluluğun içerisinde. Topluluk, periyodik olarak bir araya gelerek daha önce denenmemiş veya ilerlememiş çalışmalarla, yeni tedavi ve tanı yöntemleri bulmak için çalışacak.’’ ifadelerini kullandı.

Kanser hastalığı ile ilgili projede olduğu gibi aynı vizyonu, kalp hastalıkları ile ilgili de ortaya koymaya çalıştıklarını aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı; ‘’En fazla ölüm nedenleri olan kanser, kalp hastalıkları ve enfeksiyon konusunda güçlü olursak ülke çapında can kayıplarını ve maddi kayıpları önlemiş oluruz. Bu vizyon ile yeni projelerle, şehrimize ülkemize katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bugün tanıtım toplantısını gerçekleştirdiğimiz proje de en önemlilerinden birisi. Projenin en dikkate değer kısmı, yapay zeka ile tıbbı tanının ortak şeklîde kullanılması. Özellikle ritim alanında birtakım girişimler oldu ama tanı anlamında dünya çapında çok az çalışma var. Kalp yetmezliği kalp rahatsızlıklarının son durağı. Burada yapay zekayla, on binlerce hastanın taranması ve hata payının aza indirilmesi sağlanacak. Bu bizlere, zaman ve insan gücü açısından da kazanç sağlayacak. İlerleyen dönemde başka hastalık gruplarına da bu projeyi genişletebiliriz.’’ şeklinde konuştu.

Üniversitemiz hastanesine proje için ayrı bir altyapı kurulduğunu ve hastaların veri güvenliğinin bu şekilde sağlandığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, dışarıya hiçbir şekilde veri akışı olmayacağı belirtti. Gerçekleştirilen projenin diğer kurumlar tarafından da örnek alınmasını umduğunu ifade eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı; ‘’İnşallah bu çalışmaların devamı gelir ve farklı hastalık türlerinde de benzer sistemler kullanılır ve bu bakış acısı diğer kurumlara de örnek olur. Bu vesileyle AstraZeneca firmasına, Prof. Dr. Ahmet Çelik hocamıza ve projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Projenin ülkemize ve dünyaya hayırlı olmasını diliyor, proje sonunda da inşallah güzel sonuçlara ulaşmayı temenni ediyorum’’ dedi.

Projenin dünyada bir ilk olduğunu, kalp yetersizliği hastalarının saptanması ve tedaviye başlanması noktasında çok önemli olduğunu belirten Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelik ise; hastalara tedaviye başlayıp, yaşam sürelerini uzatmayı hedeflediklerini belirtti ve ’’İnşallah tanı konmamış hastaların, akciğer filmini tarayacak bunlarda bazı bulgulara bakacağız ve kalp yetersizliğinden şüphelendiklerimizi çağırıp, tedaviye başlayacağız.’’ ifadelerini kullandı.

Mersin Üniversitesi gibi bilimsel anlamda hem değerli hem de yenilikçi bir üniversite ile çalışmanın gurur verici olduğunu ifade eden AstraZeneca Medikal Direktörü Dr. Oğuz Yılmazer de; ‘’Yapay zeka bir çok sektörde olduğu gibi tıp alanında da kullanılmaya başlandı. Kalp yetersizliği gibi erken tanının çok önemli olduğu bu projede bir araya geldik. Proje kapsamında desteklerinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’ya ve Prof. Dr.  Ahmet Çelik’e destekleri için teşekkür ediyorum. İnşallah proje farklı noktalara da devam edecek. Birçok hastamızın erken tanısıyla, daha doğru zamanda tedaviye ulaşmasını sağlayacağız.’’ dedi.

Haber videosu için lütfen tıklayınız! 

                                                                                                                                            Tıp Fakültesi Dekanlığı


  • 2021-04-12 11:14:20
  • 3684