Üniversitemiz İletişim Fakültesi, Mersin Türk Japon Dostluk Derneği ve Japonya Büyükelçiliği işbirliği ile Japon Filmleri Gösterimi Üniversitemizde gerçekleştirildi.
30 Kasım Cuma günü Üniversitemiz Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, ilk olarak Bushi No Kondate (Samuray Mutfağının Hikayesi) isimli filmi gösterime sunuldu.
Film sonrasında Türk Japon ilişkilerinin anlatıldığı bir konferans düzenlendi. Konferansa; Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kaya, Üniversitemiz İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Senem Duruel Erkılıç, Mersin Türk Japon Dostluk Derneği Başkanı Süleyman Cengiz ve dernek üyeleriyle, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kaya, ‘’Türk-Japon dostluğunun tarihsel kökeni çok eskilere dayanıyor. Bir facia ile başlamış olsa da, sağlam temeller üzerine kurularak bugünkü düzeye ulaşmıştır. 2003 yılında Japonya’da Türk Yılı ilan edilmişti ve ülkemizde 2010 yılını Japon Yılı olarak ilan etmişti. Bugünkü etkinlikle de, bu dostluğun daha da perçinleşeceğini düşünüyor, etkinlikte emeği geçen herkese Üniversitemiz adına teşekkürlerimi sunuyorum.’’ ifadelerini kullandı.
Üniversitemiz İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Senem Duruel Erkılıç ise; Japon sinemasının ve dünya sinemasının büyük ustası Akira Kurosawa anılarını yazdığı "Kurbağa Yağı Satıcısı" adlı kitabından örnek vererek başladığı konuşmasında sinemacıların, filmleri ile toplumu iyileştirdiklerini belirtti. Prof. Senem Duruel Erkılıç, Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima'ya ve etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlayan Mersin Türk Japon Dostluk Derneği'ne teşekkür etti.
Konferansta Türk – Japon ilişkilerini katılımcılara aktaran ve birbirine uzak iki coğrafya olsa da Türkiye ve Japonya’nın tek yürek olduğunu vurgulayan Büyükelçi Akio Miyajima; ‘’2017 yılından itibaren atandığım Japonya Ankara Büyükelçiliği’nde Mersin’e ikinci gelişim. Mersin ile kardeş şehir olan Kushimoto’nun isminin verildiği sokağı, Ertuğrul Anıtını ziyaret ettim. Sadece Mersin’de değil, bir çok şehri de ziyaret etmeye devam ediyorum.’’ dedi.
Türk ve Japon dostluğunun örneklerinin tarih boyunca bir çok olayda karşımıza çıktığını belirten Büyükelçi Miyajima; ‘’Ertuğrul faciası, 1985 yılında Tahran’daki Japon vatandaşlarının kurtarılması operasyonu, 1999 Düzce depremi, 2011’de Japonya’daki Töhoku depremi, yine 2011 yılındaki Van depremi gibi üzücü olaylarda iki ülke hep bir aradaydı. Sadece yardım anlamında değil, ekonomik olarak da çok güçlü ilişkilere sahibiz. Birçok Japon firması Türkiye’nin potansiyeli ve gücüne güvenerek yatırımlarını arttırmaktadır. Tüm bu ilişkilerin daha da iyiye gideceğine inanıyorum.’’ ifadelerini kullandı.
Japon ve Türk film ve dizilerinin her iki ülkede de yayınlandığını bunun iki ülkenin iletişiminin kuvvetlenmesinde önemli katkılar sağladığını belirten Büyükelçi Miyajima; "Japon Filmleri Gösterimi ve diğer etkinlikleri düzenleyen Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne, Mersin Türk Japon Dostluk Derneği’ne çok teşekkür ediyor, herkesi ülkemizi ziyaret etmeye davet ediyorum.’’ dedi.
Mersin Türk Japon Dostluğu Derneği Başkanı Süleyman Cengiz ise; ‘’Çeyrek asırdır, Türk ve Japon ilişkilerinin gelişmesini sağlamak için çalışıyoruz. Bugünkü etkinlik de bunun bir parçası. Umarım filmler ve konferans herkeste farklı ufuklar açacaktır. Bu bağlamda etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyor, daha güzel etkinliklerde buluşmayı temenni ediyorum.’’ ifadelerini kullandı.
Konferans sonrasında Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kaya, Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima’ya teşekkür plaketi takdim etti. Konferansın ardından düzenlenen kokteyl sonrası etkinliğin öğleden sonraki bölümündeyse Dr. Selen Çalık Bedir’in Japon Anime Sineması sunumu ve sonrasında Kimi No Na Wa (Senin Adın) isimli filminin gösterimi yapıldı. İletişim Fakültesi Dekanımız Prof. Senem Duruel Erkılıç, Dr. Selen Çalık Bedir'e teşekkür belgesi sundu.