Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Mevcut deniz araştırmaları-hidrografik ölçmeler ve insansız deniz-hava teknolojileri ve politikalarındaki gelişmeleri takip ederek bunlar için bir standart oluşturmak ve öneriler geliştirip ilgililerin bilgisine sunmak.
b) Deniz, göl, baraj ve akarsu alanlarının hidrografik özelliklerini fotogrametrik yöntemlerle araştırmak ve insansız deniz-hava sistemleri ile güncel teknolojilerden faydalanarak hızlı ve kalite kontrolü yapılmış şekilde proje ve mühendislik alanlarında hizmete sunulacak veriler hazırlamak.
c) Hidrografik ölçmeler kapsamında ve ilgili mevzuat çerçevesinde kıyı, liman, marina,yat limanı, balıkçı barınağı, çekek yeri, iskele, rıhtım, mendirek, tersaneler, derin deniz deşarjı projeleri, denizaltı fiber optik kablo ve yakıt boru hatları, temiz su hatları güzergah planlaması, şamandıra sistemleri ve LNG depolama–dolum tesisleri, kıyı düzenlemesi ve dolgu plan çalışmaları, güneşlenme platformu, ahşap ve PVC iskele projeleri, deniz tabanı tarama ve hacim hesabı çalışmalarının, baraj ve enerji santrallerinin, nehir ve dere ıslah çalışmalarının, sualtı/üstü kültürel miras alanlarının projelendirilmesi faaliyetlerinin jeodezik ve fotogrametrik yöntemlerle ölçülmesi, batimetrik (derinlik) ve deformasyon ölçümleri ile batimetrik harita ve benzeri projeleri üretme faaliyetlerini yürütmek.
ç) İnsansız deniz-hava sistemleri kapsamında ve ilgili mevzuat çerçevesinde kamu ve özel kurum ve kuruluşlara halihazır harita, imar planları, plan tadilatları, şeritvari haritalar, kamulaştırma projeleri, deformasyon ölçümleri, arkeolojik haritalar, üç boyutlu modelleme projeleri, mimari rölöve ve restorasyon projeleri, coğrafi bilgi sistemleri projeleri, kadastral projeler, yerkabuğu hareketlerinin izlenmesi projeleri, kıyı ve kıyı kenar çizgisi belirleme ile jeodezi ve fotogrametrik mühendisliği projeleri üretme faaliyetlerine katkıda bulunmak.
d) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında insansız hava aracı sistemlerinin ulusal ve uluslararası sertifikasyonlarında test, onay ve eğitim yetkisi sahibi olmak için gerekli çalışmaları yapmak.
e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında kamu veya özel sektör kurum ve kuruluşlarına başta insansız hava aracı sistemleri olmak üzerine itki, aerodinamik, uçak yapısı, aviyonik, uçuş kontrolü ve uçuş elektroniği gibi havacılık konularında çalışmalar yapmak.
f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında kamu personeline, yerel yönetimlerde çalışanlara, mimarlara, mühendislere, öğretmen ve öğrencilere deniz araştırmaları-hidrografik ölçmeler ve insansız deniz-hava sistemleri konusunda eğitim verilmesini sağlamak, bu amaçla düzenlenecek seminer ve kurslarla konu hakkında elde edilen yeni teknik ve bilgileri aktarmak.
g) Gelecekte uygulanabilir deniz araştırmaları-hidrografik ölçmeler ve insansız denizhava sistemleri teknolojileri üretmek.
ğ) Uygulama projeleri ve çözümlemeleri yapmak.
h) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında kurum/kuruluşlar ile yapılacak protokoller ile deniz araştırmaları ile hidrografik ve insansız deniz-hava sistemleri ölçme çalışmalarının kontrolörlüğünü ve danışmanlığını yapmak.
ı) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında günümüz deniz araştırmaları-hidrografik ölçmeler ve insansız deniz-hava sistemleri teknolojilerinin uygulanmasında, yürütülmesinde ve denetiminde ilgili kurumlara danışmanlık ve müşavirlik hizmeti vermek.
i) Deniz araştırmaları, hidrografik ölçmeler ve insansız deniz-hava sistemleri alanlarının ileri elektronik ve bilgisayar teknolojileri konularında, eğitim ve araştırma yapmak, teknoloji geliştirmek ve uygulama yapmak.
j) Deniz araştırmaları-hidrografik ölçmeler ve insansız deniz-hava sistemleri ve teknolojileri konularında Ülkenin bilimsel ve operasyonel ihtiyaçlarını karşılayacak yeterliliği sağlamak için çalışmalar yapmak, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında hidrografik ölçmeler ve teknolojileri ve insansız deniz-hava sistemleri konularındaki uygulamalarda, ulusal-uluslararası araştırma ve uygulama projeleri ile eğitim programlarını organize etmek ve yürütmek.
k) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezin faaliyet alanına giren konularda faaliyette bulunan ulusal ve uluslararası, kamu veya özel kurum ve kuruluşlar ile Merkezin amaçları doğrultusunda işbirliğinde bulunmak, ortak çalışmalar düzenlemek, uygulama ve araştırma projeleri hazırlamak, uygulamak ve/veya uygulanmasının takibini yapmak.
l) Güncel deniz araştırmaları-hidrografik ölçmeler ve insansız deniz-hava sistemleri teknolojilerini ve uygulamalarını yerinde incelemek amacıyla yurt içi ve dışı teknik geziler tertip etmek.
m) Uygulama ve araştırma çalışmaları sonunda elde edilen bilimsel ve teknik bulguları ve verileri açıklayan, sorunlara çözüm önerileri getiren rapor, bülten, proje, kitap, makale, dergi ve benzeri yayınlarda bulunmak.
n) Bünyesinde görev alan lisans ve lisansüstü öğrencileri ile akademisyenlerin çalışma konularına ilişkin laboratuvarlar kurmak, akademik faaliyetleri için mekân ve staj imkânı sağlamak.
o) Yurt dışı ve yurt içi yükseköğretim kurumları ile öğretim elemanı ve araştırmacı hareketliliğine katkıda bulunmak, olanak sağlamak.
ö) Merkezin amaçlarına uygun olan Rektörlükçe verilen diğer çalışmaları gerçekleştirmek.